Mk92 » Specials » Kinderen leren programmeren

Kinderen leren programmeren in het basisonderwijs

Kinderen leren programmeren in het basisonderwijs Leren programmeren wordt steeds belangrijker in de maatschappij waarin onze kinderen opgroeien. Tenslotte is ICT overal om ons heen en komen we dagelijks in aanraking met apparaten die geprogrammeerd zijn. Niet iedereen hoeft op hoog niveau te kunnen programmeren, maar toch is het handig om de basis te begrijpen. Elk kind leert immers ook schrijven op school, maar dit betekent niet dat iedereen schrijver hoeft te worden. Eigenlijk zouden alle kinderen ook moeten leren programmeren in het basisonderwijs. Niet omdat elk kind later programmeur moet worden, maar wel omdat het belangrijk is enigszins verstand te hebben van de apparaten waar wij dagelijks mee te maken hebben. Overigens heeft leren programmeren nog veel meer voordelen. Het is dan ook zeker niet gek hier al in het basisonderwijs mee te beginnen.

Programmeren

Dat je met programmeren veel kunt in het leven, blijkt wel uit een uitspraak van Drew Houston, de bedenker van DropBox. Hij zei ooit dat programmeren "the closest thing we have to superpower" is. Maar wat is programmeren nou precies? Je geeft hiermee stap voor stap instructies aan de computer om dingen te doen. Dit doe je in een programmeertaal, een taal die bestaat uit codes die de computer kan begrijpen. Er zijn verschillende programmeertalen, maar allemaal zijn ze gebaseerd op hetzelfde principe: duidelijke instructies geven aan de computer.

Coderen

De woorden programmeren en coderen worden vaak door elkaar gehaald. Over het algemeen wordt met coderen alleen het typen van de code bedoeld. Programmeren is een veel breder begrip.

Leren programmeren

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd leren programmeren. Natuurlijk zullen ze niet meteen hele codes kunnen typen, maar dat is ook niet nodig. Tenslotte gaat het er om dat ze de basis van het programmeren ontdekken en hier nieuwsgierig naar worden. Al bij de kleuters kun je beginnen met een Bee-Bot, een klein robotje dat beweegt nadat de kinderen zijn route hebben geprogrammeerd.

Wanneer kinderen iets ouder worden, zijn andere apparaatjes zoals de Makey Makey leuk om te gebruiken. Hiermee kunnen ze met allerlei simpele voorwerpen hun computer aansturen. Overigens zijn er ook lessen waarbij je helemaal geen computer nodig hebt. De basis van het programmeren leren kinderen gewoon unplugged. Hebben de kinderen wel genoeg computers, laptops of tablets tot hun beschikking? Dan kunnen ze ook aan de slag gaan met programma´s als Scratch. Hierbij kunnen ze zelf interactieve verhalen, spellen en animaties maken of zelfs hun eigen game in elkaar zetten.

Voordelen van programmeren

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom kinderen al in het basisonderwijs zouden moeten leren programmeren. Niet alleen is programmeren een belangrijke vaardigheid die we in de toekomst steeds meer nodig gaan hebben, ook stimuleert het logisch, analytisch en creatief denken. Bovendien leren kinderen samenwerken en probleemoplossend te werk te gaan. Tenslotte is leren programmeren op jonge leeftijd belangrijk om de interesse van kinderen te wekken. Met name voor meisjes is het belangrijk dat ze hiermee in aanraking komen, zodat zij later wellicht een studie in deze richting zullen kiezen. Er is immers een toenemende vraag naar ICT´ers.

Aan de hand van kleine stapjes kunnen kinderen complexe problemen oplossen. Het is vooral de manier van denken die ze aangeleerd wordt. Het heeft dan ook weinig zin om kinderen een specifieke programmeertaal aan te leren, tenslotte weet je niet of deze taal over tien jaar nog steeds bestaat. Wanneer ze echter de juiste denkwijze hebben geleerd, zullen ze zich vanzelf verder kunnen ontwikkelen op dit gebied.
Kinderen leren programmeren met Scratch

Kinderen leren programmeren met Scratch

ICT wordt steeds belangrijker in onze maatschappij en ook kinderen komen hier steeds meer mee in aanraking. Het is geen nieuw idee dat kinderen veel kunnen leren van programmeren, toch komen nog lang…
Kinderen leren programmeren zonder computer

Kinderen leren programmeren zonder computer

Je zou zeggen dat je een computer nodig hebt om te leren programmeren. Natuurlijk vindt het echte programmeerwerk op een computer plaats, maar de basisbeginselen kun je ook heel goed unplugged leren.…

Kleuters leren programmeren met Bee-Bot

Programmeren wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Tenslotte wordt bijna alles via computers aangestuurd en gaat dit de komende jaren alleen nog maar een grotere rol innemen. Het is dan ook…

MaKey MaKey: Voorwerpen veranderen in een toetsenbord

Zou het niet leuk zijn als je alles om je heen kunt veranderen in één groot toetsenbord waarmee je allerlei leuke dingen kunt doen? De MaKey MaKey maakt het mogelijk om alledaagse voorwerpen aan te sl…
Gepubliceerd door Mk92 op 15-12-2015, laatst gewijzigd op 23-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.